Пролетни температури и подобрени рекорди, кога ще дойде истинската зима?

Ще посрещнем Нова година без сняг, само с дъжд на места
83

Рекордът за най-висока температура на 29 декември в София е подобрен вчера, когато градусите в столицата достигнаха до 16,3. Високи температури имаше в Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Ловеч. Това обясни климатологът Симеон Матев в ефира на "България сутрин".
Още по темата

Той допълни, че причината за високите температури е силен южен пренос, който със съчетание от южен вятър повишава температурите.

"Времето беше късно пролетно, а не зимно. Не е чак толкова необичайно. И в миналото нашите деди са били свидетели на новогодишно затопляне, но разликата е, че след такова предстои сняг. Намираме се обаче в ерата на глобално затопляне, когато тези неща не се случват, както сме свикнали", посочи климатологът.

Матев предупреди, че следва постепенно понижение на температурите, но все пак те ще останат доста пролетни.

Климатологът заяви, че за Нова година не се очаква да има сняг, а само превалявания от дъжд - на места.

"В началото на януари отново ще бъде по-топло от нормалното. Повече ще прилича на зима, но не същинска", допълни Матев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към този момент същинско застудяване и сняг се очакват в периода 9-12 януари.

"Климатът постоянно се променя. Имало е и по-топли периоди от сега, имало е и по-студени. Необичайното сега е, че човекът развива интензивна икономическа дейност, която използва доста ресурси от Земята, а това променя обликът на нашата планета", завърши синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: снягзимавремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ненормално време...
42
0
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Хахаха-6 месеца. Егати и казармата.Докато влезеш и трябва да се уволняваш. Нас на 6 месеца още ни водеха новобранци.6 месеца казарма е пълна пародия.И така и не разбрах какво точно означава "муахаха".Търсих в правописният речник такава дума,но не я открих.На някакъв диалект ли е?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са хубави тези неща Вярно би трябвало сметките за ток да са по-ниски , ще видим Ама пак ще цъфне всичко и после като застуди - масово ще измръзнат дръвчета , посеви
40
1
 
3
 
! Отговори
17 градуса преди 3 години
Къде е глобалното затопляне като рекордите са от 1970 год?Рекордите са само в цената на парното.
39
0
 
2
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Ако трябва да отговорим отговорно на въпроса, на 24 май 2021 в 6.15 часа сутринта, другото е ала-бала.Весели празници!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинската зима обикновено идва с изравнителните сметки на Топлофикация. Тогава разбирате, че е имало истинска сибирска зима.
37
0
 
7
 
! Отговори
MGS преди 3 години
До Анонимен 42Сина ми се роди в края на 2001 и си спомням, че откакто го взехме от родилния дом и беше паднал прекрасен сняг поне 30-40 см., до средата на февруари температурите не се вдигнаха над 0 и същия сняг не беше тръгнал да се стопява
36
2
 
12
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Пенсионер е баща ти,не аз.На 45 години съм и за разлика от такива като теб,не си пропилявах младостта в писане по форуми,а ходех по жени.Сегашните младежи сте едни п.утьовци и не сте виждали тежки моменти в живота.Мама ви държи за ръчичка, голяма част сте девствени по на 30 години и всеки втори се дрогира.
35
2
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Не бе ,неграмотнико.Ако беше служил в казарма щеше да знаеш, че 6 месеца повече са цяла вечност.Братовчед ми служи 2 години, даже и 3 месеца отгоре го задържаха.Така че това,че служих 18 месеца,а не 27 няма как да не го знам и да не ми е направило впечатление.И като те гледам как се изразяваш с термини като"Мухаа "и "Ве"ясно е какво ти е интелектуалното ниво.
34
11
 
5
 
! Отговори
да му се не види преди 3 години
Айде стига с тия мераци за сняг,бе!Който иска сняг,ей го де е Сибир!И сняг,и партиини секретари,и комунистически студ -40 градуса,и пусти градове-квото си искаш!
33
0
 
9
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Скоро водата ще измести петрола като цена,трябва да обърнем внимание на изворите и язовирите,кой и как ги е превзел.Минералната вода ще е новия петрол.Трябва да се изгради държавна политика и ако има извори продадени за по няколко лева на разни гагнстери да се върне в национално владение.Вецовете на разни бивши министри също да се прегледат да се прави ток за да се оставят градове като Варна без вода.При цена от 3,60лв за кубик дали си струва да се прави ток за 10 ст от 5 кубука....
32
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Дано не излъже овощните дървета и след това сланата да ги унищожи.
31
2
 
6
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименА по-лошото е, че от Топлофикацията ще напомпат сметките като да сме се изместили към Гренландия!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приблизително веднъж на три години вали по веднъж или два пъти повечко сняг в София. Преди не беше така. Помня как между 1960 и 1990 година, всяка зима си валеше доста сняг по няколко пъти
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ноември беше по-студен от миналата година, но декември ще е по-топъл. Лошото е, че сняг няма и то вече доста години.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно е, но с демокрацията и пазарната икономика дойде и безснежието. Май само през зимата на 2015-2016 в последните години веднъж падна малко повече сняг, примерно 30 сантиметра в София.
27
1
 
11
 
! Отговори
Според Топлофикация преди 3 години
това е Най-Студената Зима!
26
4
 
7
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Няма сняг тази зима, нямаше и предишните зими и това не е на хубаво. Вярно е, че примерно през 80-те години на миналия век, за да изляза с колата, отивах един час по-рано, за да изрина почти метър сняг, но по-добре метър сняг, отколкото без сняг.
25
3
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Бих бил най-щастливият човек на света ако мога да се върна в тинейджърските години,ама разликата оттогава е 30 години.
24
1
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Каква муха те гони?На 45 години съм,не съм мамино синче като теб,който е велик само по форумите.Аз като служих от 1994г до 1996г казармата беше 18 месеца.Две години беше до 1990г.Като си нямате и понятие, що коментирате.